تاثیر محافظ‌های آلی و معدنی در بهبود عملکرد دانه جو در خاک‌های آلوده به شوری ‏
کد مقاله : 1054-FSN (R1)
نویسندگان
رئوف سیدشریفی *1، اروین محمدزاده2، حامد نریمانی2
1هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی
2گروه تولید و ژنتیک گیاهی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده مقاله
بهمنظور بررسی تأثیر محافظ‌های آلی و معدنی در بهبود عملکرد دانه جو در خاک‌های آلوده به شوری، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه ‏بلوک‌‌های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1403 اجرا شد. فاکتورهای ‏آزمایش شامل تنش شوری در سه سطح (عدم اعمال شوری به‌عنوان شاهد، شوری 40 و 80 میلی‌مولار) از نمک کلرید سدیم، محلول‌پاشی سیلیکون و ‏سلنیوم در چهار سطح (محلول‌پاشی با آب به‌عنوان شاهد، محلول‌پاشی40 میلی‌گرم در لیتر نانوسیلیکون، محلول‌پاشی چهار میلی‌گرم در لیتر سلنیوم، ‏محلول‌پاشی توأم نانوسیلیکون و سلنیوم)، کاربرد ورمی‌کمپوست در دو سطح (عدم کاربرد و کاربرد شش تن در هکتار ورمی‌کمپوست) بودند. نتایج نشان داد ‏که در بالاترین سطح شوری (80 میلی‌مولار)، کاربرد محافظ‌های آلی و معدنی (ورمی‌کمپوست، سیلیکون و سلنیوم)، وزن خشک ریشه (7/37 درصد)، ‏سرعت پرشدن دانه (9/6 درصد)، حداکثر وزن دانه (6/30 درصد)، طول سنبله (7/36 درصد)، تعداد دانه در سنبله (5/27 درصد) و عملکرد دانه (6/30 ‏درصد) را در مقایسه با عدم کاربرد محافظ‌های آلی و معدنی در همین سطح از سطوح شوری افزایش داد. بر اساس نتایج این بررسی استفاده از محافظ‌های ‏آلی و معدنی در در خاک‌های آلوده به شوری ناشی از کلرید سدیم، به‌واسطة بهبود محتوای کلروفیل و اجزای پرشدن دانه، می‌تواند عملکرد دانه جو را ‏افزایش دهد.‏
کلیدواژه ها
تعدیل‌کننده‌های تنش، عملکرد، عناصر کمیاب، کلروفیل، محلول‌پاشی
وضعیت: پذیرفته شده