| سنتز سبز نانوذرات اکسیدروی با استفاده از عصاره آبی علفهرز تلخه (Acroptilon repens L.) |
| کد مقاله : 1118-FSN |
| نویسندگان |
|
محمد تقی آل ابراهیم *1، نگار میرزایی2، مهدی افروز3 1عضو هیات علمی 2دانشجوی کارشناسی ارشد 3فارغ التحصیل دکتری |
| چکیده مقاله |
| نانوتکنولوژی، علم ساختن مواد در ابعاد نانو و استفاده از خواص منحصر به فرد آنها میباشد. امروزه ترکیبات طبیعی موجود در گیاهان به جایگزینهای بسیار ارزشمند برای عوامل شیمیایی دخیل در سنتز نانوذرات تبدیل شدهاند. هدف از این پژوهش ارائه روشی کارآمد و موثر جهت سنتز نانوذرات اکسید روی زیست سازگار میباشد. در این پژوهش نانوذرات اکسیدروی با استفاده از عصاره علفهرز تلخه (Acroptilon repens L.) سنتز شد. عصاره علفهرز تلخه با استفاده از روش خیساندن استخراج شد. همچنین به منظور سنتز زیستی نانوذرات اکسید روی، روش همرسوبی مورد استفاده قرارگرفت. نانوذرات حاصل از نظر خواص مغناطیسی، ساختار شیمیایی، مورفولوژی و ایجاد ساختارهای کریستالی با استفاده از آنالیزهای پراش اشعه X (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، طیف سنجی مادون قرمز (FTIR) و طیف سنجی پراکندگی انرژی پرتوی X (XRD) بررسی شدند. پیکهای جذبی ایجاد شده در محدوده 400 تا 800 نانومتر در آنالیز طیفسنجی مادون قرمز، حاکی از تشکیل نانوذرات اکسیدروی در سنتز با عصاره تلخه میباشد. نتایج آنالیز پراش اشعه ایکس، ساختار کریستالی نانوذرات اکسیدروی را در سنتز با عصاره را نشان داد. همچنین بررسی مورفولوژی و ابعاد نانوذرات سنتز شده در این پژوهش نشان داد که نانوذرات اکسید روی کروی شکل بوده و اندازه آنها در محدوده 25 تا 30 نانومتر میباشد. با توجه به نتایج پژوهش مذکور میتوان گفت که ترکیبات فعال موجود در عصاره تلخه قادرند به عنوان کاهنده و کمپلکس کننده در فرایند سنتز عمل کنند و موجب تولید نانوذرات اکسید روی پایدار شوند. |
| کلیدواژه ها |
| نانوتکنولوژی؛ سنتززیستی؛ عصاره تلخه؛ اکسیدروی؛ علفهرز |
| وضعیت: پذیرفته شده |
